top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/05/2021

Updated: May 5, 2021



Політика

США зняли обмеження на поставку військової допомоги Азербайджану

Президент США Джо Байден повідомив Конгрес, що адміністрація продовжує термін дії виключення, яке дозволяє США надавати допомогу Азербайджану, яка була обмежена в зв'язку з конфліктом Баку з сусідньою Вірменією і напруженості навколо спірної території Нагірного Карабаху. Про це повідомило видання The Hill. У публікації йдеться, що виключення дозволяє США надавати військову допомогу Азербайджану, поки держсекретар підтверджує, що така допомога не сприяє конфлікту в регіоні.


Економіка

У світі стрімко зростають ціни на сировину

Ціни на сировину стрімко ростуть з початку року, і ця тенденція, як очікується, продовжиться в міру пожвавлення світової економіки, пише Bloomberg. Ціни на сталь, мідь, кукурудзу, какао-боби почали різко зростати і до цього моменту вже досягли максимального рівня за кілька років."ФРС і центральні банки продовжують накачувати економіку грошима, не надто турбуючись про інфляцію, а значить тенденція продовжиться – незважаючи на те, що різке зростання цін на сировину в результаті призведе до подорожчання кінцевої продукції", – пише видання. Від зростання цін на сировину виграють експортери, в основному країни, що розвиваються. Імпортери, навпаки, постраждають, йдеться у статті.


Соціум

У Лос-Анджелесі протестують проти реконструкції парку, де живуть безхатченки

580 тисяч американців офіційно вважаються бездомними. І це дані до пандемії, яка збільшила кількість безробітних, передає Голос Америки. Найбільше, понад 160 тисяч, живе на вулицях Каліфорнії. Крім соціальної допомоги, цьому сприяє і теплий клімат штату. В парку у центрі Лос-Анджелесу живуть сотні безхатьків. Волонтери протягом року допомагали їм облаштуватися. Але влада міста вирішила реконструювати парк. Сотні активістів і правозахисників вийшли на акцію протесту, аби не дозволити робітникам почати підготовку парку до реконструкції на яку мерія Лос-Анджелеса виділила сотні тисяч доларів. Тимчасових жителів влада обіцяє розселити в спеціалізовані готелі, однак більшість безхатьків цього не хочуть. Противники кажуть з бездомними занадто багато церемоняться. Тим часом активісти кажуть протестуватимуть цілодобово проти реконструкції парку.


Світ

З другої половини травня Італія запроваджує COVID-паспорти

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі після зустрічі міністрів туризму країн G20 заявив про запровадження національного паспорта щеплення від COVID-19 для подорожей, про це повідомляє ANSA. "Світ хоче подорожувати до Італії, а пандемія змусила нас закритися, але Італія готова знову приймати світ", - заявив голова уряду Італії. COVID-паспорти для поїздок до Італії видаватимуться з другої половини травня - повідомив Драгі. Він додав, що з другої половини червня паспорт вакцинації ЄС буде готовий. Тим часом уряд Італії запровадить національний паспорт.


США, Ілліной, Чикаго

Білий дім у чотири рази збільшив ліміт на прийом біженців

Президент США Джо Байден 3 травня формально затвердив збільшення ліміту на прийом країною закордонних біженців до 62 тис. людей на рік. Про це повідомила пресслужба Білого дому. Чинна квота на кількість біженців, яких США мали прийняти у поточному році відповідно до указу попереднього президента Дональда Трампа, становила 15 тисяч. У своїй заяві президент Байден висловив думку, що цей ліміт «не відображає цінностей Америки як країни, яка вітає та підтримує біженців». Водночас він визнав, що США не приймуть максимально прийнятну кількість до кінця поточного бюджетного року, тобто до вересня. Це пов’язано з обмеженнями на пересування через пандемію.


Діаспора

Українці Каліфорнії допомагають дітям з інвалідністю з України

Волонтерка організації «Нова Юкрейн» Анна Бєтіна зібрала партію реабілітаційного обладнання для дітей з особливими потребами, яку збирається надіслати з Каліфорнії в Україну, передає Голос Америки. Координує процес Катерина Паламарчук, волонтерка із Київської області. Жінка на власному досвіді знає цінність цієї техніки, адже у її доньки ДЦП. «Від Ані ми отримали домашній візочок…Я б його сама собі не купила. Жодна сім'я у нас власним коштом не має можливості купити собі спеціалізовані візочки», – розповіла вона. Ціна такого візка стартує від 2 тис. доларів. Батьки розраховують на допомогу благодійних фондів, бо держава не може забезпечити їх усім необхідним. За рік в Україну передали багато обладнання. Та цього замало, каже Анна Бєтіна. Жінка закликає українських бізнесменів долучитись до кампанії допомоги дітям з особливими потребами.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Гурт "Агонь" і Jah Khalib випустили спільну пісню

Український гурт "Агонь" та Jah Khalib випустили спільну пісню "Гори-гори". Реліз треку відбувся на міжнародному лейблі Warner Music. Ми співаємо про батьківську турботу і любов, оберігаючи душі своїх народжених і майбутніх дітей. Ми хочемо, щоб наші діти жили легко і граючи в мирі і радості, і нехай все у них трапляється з волі провидіння. "Гори-гори" - це капсула часу майбутньому поколінню, в якій запечатаний сенс любові і підтримки", - говорить соліст групи "Агонь" Антон Савлепов. За словами Кості Боровського початкова версія треку мала іншу спрямованість, але Jah Khalib запропонував змінити текст — і заспівати послання дітям. За годину було зроблено нове аранжування в соул-стилістиці, а приспів, що нагадує дитячу пісню, підказав подальший напрямок в роботі над треком. Учасники записали для композиції дитячий хор - так остаточно оформився посил «Гори-гори".


Погода

У середу, 5 травня, у Чикаго весь день буде хмарна погода. Без опадів. Вдень +12…+13°С.

В Україні в усіх регіонах погода буде теплою і сонячною. Температура повітря прогріється до +20 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

8 views0 comments

Comments


bottom of page