top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/03/2022


Політика

Міністри ЄС обгворили можливість нафтового ембарго проти Росії

Можливе нафтове ембарго проти Росії обговорили міністри енергетики країн-членів Євросоюзу в понеділок, повідомляє AFP. Засідання було скликане після того, як російський "Газпром" відключив газ Польщі та Болгарії за відмову сплачувати в рублях. Польща закликала країни не піддаватись тиску Кремля щодо сплати в рублях і запровадити нові санкції проти Росії в сфері енергетики. Німеччина та Австрія, які раніше обережніше ставились до можливого повного припинення імпорту газу та нафти з Росії, тепер припускають запровадження ембарго вже до кінця року, повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в урядах країн, пише Голос Америки. Про готовність Німеччини до нафтового ембарго проти Росії заявив CNN міністр фінансів країни Крістіан Лінднер. Навіть у випадку введення ембарго, ЄС може дозволити Угорщині та Словаччині закуповувати російський газ, повідомляє Reuters з посиланням на поінформовані джерела.


Світ

Держдеп назвав расизмом та підступною брехнею антисемітські заяви Лаврова

Антисемітські висловлювання глави російського МЗС Сергія Лаврова про євреїв, у тому числі на адресу Президента України, є найганебнішим проявом расизму, пропаганди й брехні. Такий коментар оприлюднив у понеділок під час брифінгу у Вашингтоні речник Держдепартаменту США Нед Прайс, передає Укрінформ. У цьому зв’язку представник відомства висловився на підтримку заяви міністра закордонних справ Ізраїлю, який назвав висловлювання Лаврова такими, що не можна пробачити та які викликають обурення. Раніше, Лавров у інтерв'ю італійській телекомпанії «Медіасет» заявив, що Гітлер мав єврейську кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, – євреї. Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у відповідь наголосив, що антисемітизм Росії стає усе більш очевидним, неприхована агресія і неповага до історичної пам'яті цілих народів не може залишатися без відповіді.


Війна РФ проти України

Спроби наступу Росії на сході та обстріл Одеси - 68 день повномасштабної війни

Росія готується до оголошення мобілізації 9 травня. Про це в інтерв’ю виданню "НВ" заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирил Буданов. "Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них в наявності, і підраховувати, що вони можуть видати по мобілізаційних нарядах. Це абсолютно необхідний крок перед початком справжньої мобілізації", — зазначив Буданов. Росія продовжує спроби наступу з метою захоплення Донецької та Луганської областей, а також утримання сухопутного коридору до Криму. Про це йдеться у вечірньому зверненні Генштабу Збройних Сил. Найбільш напружена ситуація — на Слобожанському та Донецькому напрямках, тоді як на Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках РФ перегруповує війська і посилює логістику і забезпечення наявних підрозділів. 2 травня росіяни втретє завдали ракетного удару по мосту через Дністровський лиман та випустили ракети по Одесі —влучили в об'єкт інфраструктури та пошкодили релігійну споруду. Є загиблі та поранені.


Економіка

В портах України заблоковано мільйони тонн зерна

Майже 4,5 млн тон зерна заблоковано в Україні, через блокування портів. Це загрожує негативними наслідками для світу, заявив представник Світової продовольчої програми ООН Мартін Фрік, пише агентство DPA. "Голод не повинен бути зброєю", - додав він. Про намагання Росії збільшити тиск на світ, шляхом посилення проблеми голоду заявив в понеділок міністр сільського господарства Німеччини Джем Ездемір. Він закликав розвивати альтернативні шляхи транспортування зерна з України і заявив про готовність Німеччині допомагати Україні в цій сфері. "Ми мусимо віднайти альтернативні методи транспортування. Залізничний транспорт може стати шляхом для збільшення експорту зерна, хоча це і потребуватиме значних зусиль і матиме обмежені спроможності". Ездемір вказав, що Росія атакує зернову інфраструктуру Україні, включаючи елеватори. В Україні Росію звинувачують в крадіжках зерна.


Соціум

Перша леді навідає українських біженців у Словаччині та Румунії

Перша леді Сполучених Штатів Джилл Байден здійснить поїздку до Румунії та Словаччини, де проведе зустріч з українськими біженцями, які були змушені покинути країну через агресію з боку Російської Федерації. Крім того, Байден зустрінеться з представниками американського посольства та військовими США, пише uapost. З України з початку широкомасштабного вторгнення Росії виїхали понад 5,5 мільйонів людей. Такі дані станом на 1 травня наводить Агентство ООН у справах біженців. Більшість українських біженців виїхали до Польщі (понад три мільйони). Далі йде Румунія (майже 826 тисяч), Росія (понад 680 тисяч), Угорщина (530 тисяч). Також сотні тисяч українців прийняли Молдова і Словаччина. Крім того, з 28 лютого до України, за даними Агентства ООН у справах біженців, повернулися понад 1,3 мільйона людей.


США, Ілліной, Чикаго

Посольство США відновлює роботу в Україні

Сполучені Штати відновлюють роботу свого посольства в Україні. Наразі американські дипломати працюватимуть у Львові, але вже невдовзі переїдуть до Києва. Про це повідомила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін під час прес-конференції, що проходила на львівській площі Ринок. Відповідаючи на запитання про те, що означає повернення посольства США в Україну і яким є меседж для Росії, дипломатка заявила: «Наш меседж для Росії полягає у тому, що ви програли, а Україна вистояла. Український уряд працює, і ми повертаємося, щоб йому допомагати».Як зазначила Крістіна Квін, в Україну зараз надходить велика кількість оборонної та гуманітарної допомоги від Сполучених Штатів, і посольство має координувати цю допомогу. У лютому напередодні повномасштабного вторгнення Росії, американське представництво було евакуйоване до Львова, а відтак переїхало до Польщі. Більшість посольств, що евакуювали своїх дипломатів зі столиці України через загрозу воєнних дій, наразі уже повернулися до Києва.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Ед Ширан та гурт «Антитіла» презентували пісню про долю мільйонів українців

Англійський співак, гітарист та актор Ед Ширан та український гурт "Антитіла" презентували спільну пісню - рімейк "2Step" з останнього альбому британського артиста, у якому соліст гурту Тарас Тополя співає українською. «Пропозиція від Еда попрацювати разом - це вияв саме тієї справжньої підтримки України, яку демонструє народ Великої Британії протягом цієї війни» - каже Тарас Тополя. В українському тексті пісні він розповідає власну історію того, як для його родини почалася війна. Це історія мільйонів українців, сім’ї яких розлучили жахливі російські бомбардування й кривава війна. У кліпі на пісню показані вражаючі кадри воєнного часу та зворушлива особиста історія музиканта. Зйомки проходили в Ірпіні, Києві, а також у Харківській області, куди гурт прибув у складі 130 батальйону територіальної оборони. "Антитіла" зазначили, що присвячують це відео пам’яті українського режисера Дмитра Маніфеста, життя якого обірвалося занадто рано. Усі виручені кошти з монетизації відео на YouTube, а також з роялті підуть на благодійність.


Погода

У вівторок, 3 травня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Дощитиме майже весь день з різною інтенсивністю. Вдень +9…+10°С.

В Україні буде тепло, у деяких регіонах ітимуть короткочасні дощі. Вдень +15…+20°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page