top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/26/2022

Updated: Apr 27, 2022


Політика

Держсекретар і міністр оборони США анонсували новий пакет допомоги Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен та глава Пентагону Ллойд Остін під час свого візиту до Києва анонсували новий пакет допомоги Україні, про це повідомляють Reuters та Associated Press. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським вони повідомили про допомогу Україні та 15 країнам-союзникам на 713 мільйонів доларів. На Україну передбачено 322 мільйони. Решту коштів розподілять між членами НАТО та країнами, які надавали Києву зброю з початку російського вторгнення. Від початку повномасштабної війни Сполучені Штати виділили на допомогу Україні загалом 3,7 мільярда доларів. Однак новий американський пакет допомоги відрізняється від попередніх. Це не пожертвування запасів Міністерства оборони США, а готівка, яку країни можуть використати для придбання боєприпасів, які можуть знадобитися. Також під час візиту до Києва Блінкен та Остін зустрілися, із міністрами закордонних справ та оборони Олексієм Резніковим і Дмитром Кулебою, керівником ОП Андрієм Єрмаком, головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, та послом України в США Оксаною Маркаровою.


Війна РФ проти України

Два місяці від початку російського вторгнення в Україну

26 квітня, минуло два місяця від початку російського вторгнення в Україну. Армія РФ намагається наступати на сході та півдні України для встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного шляху з окупованим Кримом. ЗСУ блокують спроби штурму противника, знищують російську техніку. Російські військові намагаються зруйнувати шляхи постачання допомоги від держав-партнерів. Для цього концентрують удари по залізничних вузлах, зокрема під обстріл потрапили п'ять станцій у центрі та на заході України, через це затрималися щонайменше 16 пасажирських поїздів. Російські війська за вечір понеділка чотири рази обстріляли Сумську область з території РФ. 25 квітня у Херсоні російські військові захопили будівлю міської ради, про це повідомив міський голова. Із Сімферополя у бік Херсонської області рухається колона російської військової техніки. Російські окупанти зробили кілька спроб наступу на Кривий Ріг, але успіху не мали. Продовжуються обстріли Харківщини.


Економіка

У травні в Україні змінюють умови виплат для переселенців

За березень і квітень всі внутрішні переселенці в Україні зможуть отримати допомогу розміром 2000 гривень, допомога на дітей та для осіб з інвалідністю становитиме 3000 гривень (це близько 100$). Із травня умови виплат переселенцям будуть інакші, оскільки набула чинності інша постанова Кабміну. За словами заступника Міністра соціальної політики Віталія Музиченка, у лютому і на початку березня спостерігалось масове переміщення людей, особливо у північних регіонах — на Київщині, Чернігівщині, та Сумщині. Нині деокупована частина північних регіонів України потроху відновлюється і люди повертаються додому, відтак передбачалося, що за березень і квітень всі внутрішньо переміщені особи отримають виплати від держави. "Із травня буде визначено конкретний перелік територіальних громад, де тривають активні бойові дії і людям небезпечно повертатися до своїх місць проживання. Громадянам, які перемістилися із цих населених пунктів, будуть продовжені виплати", — розповів Музиченко. Якщо у людини було пошкоджено або втрачено житло, вона також отримуватиме відповідні виплати до того моменту, поки це питання не буде вирішено.


Соціум

Американський тижневик надав право випуску нового номера українським митцям

Американський культурний журнал Adweek вперше поступився правами на випуск нового номера українцям, щоб підтримати українську культуру в час війни. “Це безпрецедентний момент у 43-річній історії журналу. Ми, редактори, віддали контроль на публікацію номера. В результаті цього, 25 квітня 2022 року вийшов номер видання, створений повністю українськими митцями, чийого життя і добробуту торкнулась війна”. Новий номер назвали “Українці про Україну”, над ним працювали понад 20 українців з усього світу, деякі з них - з України, де наразі йде війна», йдеться у заяві редакторів. В номер увійшли статті, художні ессе та інтерв’ю на тему української історії, про сучасну культуру та про людей, які живуть в Україні. Прибутки, зібрані від цього номера, видання обіцяє витратити на оплату фрілансерських послуг митців, а решту - близько 75 тисяч доларів - надішлють на гуманітарну допомогу Україні.


Технології

Ілон Маск купує Twitter за 44 мільярди доларів

Бізнесмен та керівник Tesla Ілон Маск 25 квітня уклав угоду з купівлі соціальної мережі Twitter, повідомляє Reuters. "Ілон Маск у понеділок уклав угоду з купівлі Twitter Inc (TWTR.N) за 44 мільярди доларів готівкою в рамках угоди, яка перенесе контроль над платформою соціальних мереж, населеною мільйонами користувачів та світових лідерів, до рук найбагатшої людини у світі", — йдеться у повідомленні. Як зазначає видання, це — знаменний момент для компанії, яка за 16 років своєї історії стала одним із найвпливовіших громадських майданчиків у світі. При цьому нині Twitter стикається з цілою низкою проблем, зазначають журналісти. За даними видання, обговорення угоди прискорилися у минулі вихідні після того, як Маск умовив акціонерів Twitter докладно розповісти про фінансування своєї пропозиції. Нагадаємо, 5 квітня Ілон Маск купив 9,2% акцій Twitter та увійшов до ради директорів компанії.


США, Ілліной, Чикаго

На посаду посла США в Україні Байден номінує Бріджит Брінк

Президент США Джо Байден планує номінувати досвідчену дипломатку Бріджит Брінк на посаду посла США в Україні, повідомили в Білому домі. Ця посада залишалась вакантною з травня 2019 року, коли тогочасний президент США Дональд Трамп відкликав з Києва Марі Йованович. Про намір Байдена призначити Брінк послом до України, напередодні повідомив президенту України Володимиру Зеленському держсекретар США Ентоні Блінкен. На зустрічі в Києві Блінкен запевнив, що у разі затвердження на посаду, Брінк "з відданістю та честю керуватиме нашою дипмісією в Україні". Він відзначив, що 25-річний дипломатичний досвід Брінк "унікально підготував її до цього моменту в українській історії". Брінк, яка володіє російською і вивчала словацьку, сербську, грузинську та французьку мови, наразі є послом США у Словаччині. Раніше вона відповідала в Держдепі за питання Східної Європи та Кавказу. Держсекретар Блінкен також повідомив Зеленському, що дипломати США повернуться до України наступного тижня.


Діаспора

Кріс Менсон завітав у Рівне

Днями до рівненських рятувальників завітав віцепрезидент зі зв’язків з урядом католицької медичної організації OSF HealthCarе, розташованої в Пеорії, штат Іллінойс Кріс Менсон. Мета візиту - ефективно організувати допомогу з Америки. Кріс Менсон разом із начальником Рівненської ОДА Віталієм Ковалем побували у медзакладах області, проаналізували потреби у ліках та гуманітарній допомозі, обговорили можливі напрямки співпраці. «Я хочу, щоб люди в Україні знали, що в Америці справді піклуються про них. І хочу передати цей меседж солідарності. Сподіваюся, що мій візит дозволить це зробити, – сказав Кріс Менсон. Він активно долучаєтьсч до збору медичної гуманітарної допомоги для України разом із лікарнями та благодійними організаціями з різних Штатів за підтримки Української медичної асоціації Північної Америки та Посольства України в США. У минулому морський піхотинець та пожежний доброволець Кріс Менсон ознайомився із новим пожежним депо у Рівному.


Погода

У вівторок, 26 квітня, у Чикаго хмарна погода протримається до самого вечора. Без опадів. Денна температура +10…+13°С.

В Україні буде тепла, але у більшості регіонів дощова погода, до того ж з грозами. Подекуди туман. Вдень 18-23 градуси тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

Comentários


bottom of page