top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/26/2021

Updated: Apr 26, 2021


Політика

Президент США Джо Байден заявив про визнання геноциду вірмен

Глава Білого дому Джозеф Байден став першим президентом США, який визнав геноцид вірмен. Відповідну заяву Джо Байден зробив 24 квітня з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду вірмен, вона розміщена на сайті Білого дому. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган негайно відреагував на заяву Джо Байдена, засудивши «політизацію третіми сторонами» історичних дебатів. «Ніхто не має права давати уроки Туреччині з її власної історії», - заявив у свою чергу голова МЗС Туреччини. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав рішення Джо Байдена, назвавши його «потужним кроком на відновлення історичної справедливості». Геноцид вірмен визнаний більш ніж двадцятьма країнами і багатьма істориками, але Туреччина рішуче його заперечує.


Економіка

В Україні через карантин скоротилася кількість кафе, барів і ресторанів

Кількість різних точок громадського харчування в Україні за рік скоротилася на 20%. Такі дані, наводить директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова, пише журнал НВ. Учасники ринку ще менш оптимістично оцінюють ситуацію і вважають, що число вибулих набагато більше до 35−40%. За словами рестораторів, більш дорогі заклади впораються з труднощами порівняно непогано. Типові відвідувачі таких ресторанів не настільки чутливі до кризи. «Якщо людина витрачала, грубо кажучи, $100 за вечерю, то і тепер може собі це дозволити. А ось ресторан з чеком в $10 відчув істотні зміни», — пояснює співвласник мережі La Famiglia Михайло Бейлін. Втім додає, що у його закладах відвідуваність знизилась. Дається в знаки відсутність іноземців в місті. Закритися можуть ще 15−20% закладів, але на їх місце прийдуть інші оператори, каже власник мережі Pastateca Максим Храмов.


Соціум

У США дослідили найбільш і найменш популярні кроки Байдена

Після 100 днів президентства підтримка Джо Байдена лишається стабільно міцною у питанні боротьби з пандемією коронавірусу. Про це свідчать результати кількох опитувань громадської думки у США. За даними Fox News, зусилля уряду із подолання пандемії підтримують 58% опитаних, за даними CBS News - 68%. Значна частина респондентів назвали популярною тему реформи інфраструктури, яку нині ініціює Адміністрація президента. Серед іншого, вона передбачає значні витрати на будівництво мостів, доріг та автосполучень. План виведення американських військ з Афганістану також позитивно сприймається більшістю. Водночас, є низка питань, щодо яких країна є дуже розділеною. Найбільш суперечливою залишається проблема імміграції, а також зусилля щодо подолання расових проблем в країні. Низькою також залишається підтримка президента у питанні вирішення проблеми з контролю за зброєю.


Авто – мото

Компанія "Хонда" оголосила про плани перевести все виробництво на електромобілі

Японський автовиробник Honda до 2040 року має намір перевести виробництво повністю на електромобілі та транспортні засоби на водневих паливних елементах. Як заявив генеральний менеджер компанії Тошігіро Мібе, таким чином Honda розширює свій внесок у галузь чистої енергетики. За прогнозованим планом компанії, до 2030 року близько 40% виробництва Honda Motor Co. буде переведено на транспортні засоби на електриці та водневому паливі, до 2035 року - 80%. У наступні 6 років Honda інвестує в розробки та дослідження, зокрема в електрифікацію виробництва, понад 46 мільярдів доларів. Заява компанії прозвучала після того, як раніше минулого тижня на кліматичному саміті Японія оголосила про план зменшити викиди парникових газів країни на щонайменше 46% до 2030 року.


Здоров`я

У США відновили дозвіл на використання вакцини Johnson&Johnson

Центри із контролю та профілактики захворювань США та Адміністрація з контролю за продуктами харчування та медикаментами відновили дозвіл на використання вакцини від Ковід-19 від виробника Johnson&Johnson. Використання цієї вакцини призупинили після того, як у шести жінок після вакцинації цим препаратом виявили тромби у кровоносних судинах. Загалом у США щеплення вакциною Johnson & Johnson отримали близько 7 мільйонів людей. За даними американського регулятора, аналіз їхніх даних демонструє, що переваги використання цієї вакцини значно переважають ризики для людей віком від 18 років, а ризик утворення тромбів у жінок, заявили в Адміністрації, дуже низький. Вакцинацію препаратом Johnson & Johnson дозволено з суботи, 24 квітня.


США, Ілліной, Чикаго

Губернатор Монтани підписав закон захисту Другої поправки

Губернатор штату Монтана республіканець Грег Джанфорт підписав закон про захист Другої поправки, яка дозволяє громадянам США вільно володіти зброєю. «Сьогодні я з гордістю підписав законопроєкт конгресмена Джедедії Хінкла, який забороняє федеральний надмірний доступ до наших прав, захищених Другою поправкою, включаючи будь-яку федеральну заборону вогнепальної зброї», - написав Джанфорт на своїй сторінці у Twitter. Такі дії губернатора та республіканських законодавців штату направлені на протистояння адміністрації Байдена, яка активізувалася в питанні ухвалення федерального закону, який буде жорсткіше регулювати володіння зброєю та навіть накладати деякі заборони, пише uapost.ua.


Діаспора

Вова зі Львова дав концерт на одному з дахів Мангеттена

У суботу в центрі Нью-Йорка на даху школи Святого Юра на Мангеттені, облаштованому для публічних заходів, дав концерт репер Вова зі Львова (Володимир Парфенюк). «Це був благодійний концерт, - розповів співак. – Усі кошти за квитки підуть на культурну ініціативу Razom Culture громадської волонтерської організації «Разом для України» – на заходи, які пропагують сучасну українську культуру, музику та мистецтво у цілому світі». Разом із репером Вовою виконувала пісні його дружина співачка Уляна Малиняк. Подружжя приїхало до Нью-Йорка на медовий місяць, а також щоб зняти кліп до нової пісні. Співак мав п’ятирічну творчу паузу з 2014 по 2019 рік. Але знову почав активно робити музику. Він додав, що кілька років мешкав з Уляною Малиняк у Лос-Анджелесі, але наприкінці квітня подружжя повертається до Києва.


Погода

У понеділок, 26 квітня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Без опадів. Вдень 20-23 градуса тепла.

В Україні буде холодно, місцями – дощі, у Карпатах - мокрий сніг. Вдень 8-10 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

11 views0 comments

Comments


bottom of page