top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/14/2022

Updated: Apr 14, 2022


Політика

Візит лідерів Польщі та країн Балтії в Україну

Президенти Польщі та країн Балтії, які 13 квітня прибули з візитом в Україну на спільній пресконференції у Києві, заявили про намір й надалі надавати Україні гуманітарну та оборонну підтримку, а також впроваджувати санкції проти Росії. За словами польського лідера Анжея Дуди, до Польщі вже прибули 2,5 мільйона біженців з України. Близько 2 мільйонів з них планують залишитися у Польщі. Своєю чергою президент Латвії Егілс Левітс повідомив, що президенти сусідніх країн на власні очі побачили "жахи", вчинені російськими вояками на Київщині. За його словами, в Міжнародному кримінальному суді вже почали розслідувати ці військові злочини. Крім того, він запропонував допомогти з експортом зернових з України через латвійські порти. Президенти Литви та Естонії Гітанас Науседа та Алар Каріс виступили проти створення паралельної НАТО безпекової організації. Відповідаючи на питання журналістів президент Володимир Зеленський заявив, що він та його Офіс не отримували офіційного звернення щодо візиту федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Україну.


Світ

Росія провалилася на виборах до цілої низки органів ООН

Росія не була переобрана до низки органів у системі Організації Об’єднаних Націй під час голосувань у середу. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Укрінформ. Зокрема, у результаті таємних голосувань на засіданні Економічної та соціальної Ради на виборах у різні допоміжні органи ООН, Росії не вдалося продовжити своє членство в Постійному форумі корінних народів. Замість РФ переважною більшістю голосів було обрано Україну, яку презентуватиме представник кримськотатарського народу Сулейман Мамутов. Не пройшла Росія і до Комітету ООН з питань неурядових організацій та до виконавчих бюро дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і «ООН-Жінки». Також Постійний Форум ООН з питань корінних народів - майданчик, де росія понад два десятки років посідала місце в керівному органі Форуму за регіональною групою, також було у неї забрано.


Війна РФ проти України

Армія РФ готує наступ на Донецькому і Таврійському напрямках — Генштаб ЗСУ

Російські війська перебувають у готовності до наступальних дій на Донецькому і Таврійському напрямках. Основні зусилля вони зосереджують на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів. Про це йдеться в оперативному зведенні Генерального штабу ЗСУ, пише Суспільне. Ворог продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях. Російські окупанти продовжують перекидання до України так званих “добровольців”. До 26 квітня РФ ввела в прикордонних з Україною районах та на тимчасово окупованій території Криму так званий “жовтий рівень терористичної загрози”. Такі заходи проводяться, імовірно, щоб організувати переміщення військової техніки, та озброєння особового складу на територію України. Окрім того, окремі підрозділи РФ в прикордонних з Україною районах Курської області проводять "демонстраційні дії з метою сковування ЗСУ".


Економіка

Річна інфляція у США вперше за 40 років перевищила 8%

У березні річна інфляція у США прискорилась до 8,5% із 7,9% у лютому - ріст цін оновив рекорд із січня 1982 року, тобто більш ніж за 40 років. Про це свідчать дані Міністерства праці США, пише Економічна правда. У порівнянні з лютим ціни в березні зросли на 1,2% - найшвидший стрибок із вересня 2005 року. При цьому, річна інфляція у США зросла шостий місяць поспіль. Найбільш різке зростання цін за рік - на флотський мазут (+70,1%), за ним йде бензин (+48%). Вартість їжі (вдома та поза домом) збільшилася на 8,8% у річному вимірі. Як зазначає Financial Times, нові дані щодо інфляції в США відображають наслідки війни в Україні. Вторгнення РФ в Україну та санкції проти агресора у відповідь порушили поставки російських енергоресурсів на світовий ринок, що, зокрема, призвело до подорожчання в США бензину та інших товарів та продуктів.


Соціум

Майже 100 об'єктів культурної спадщини України пошкоджені чи зруйновані за час війни - ЮНЕСКО

Щонайменше 98 українських культурних і релігійних об’єктів у восьми регіонах країни були пошкоджені або знищені від початку вторгнення Росії в Україну, - про це повідомило ЮНЕСКО. Серед них об’єкти від раннього середньовіччя до тих, що вважаються пам’ятками ранньої радянської архітектури, заявив директор з питань Світової спадщини ЮНЕСКО Лазар Елунду Ассомо в інтерв’ю агенції France Press. ЮНЕСКО використовує супутникові знімки та звіти очевидців, щоб перевірити інформацію, надану українською владою про пошкоджені місця. Жодне з підтверджених пошкоджених об’єктів не внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як-от Софійський собор чи монастирські будівлі Києво-Печерської лаври в столиці. Елунду Ассомо попередив, що будь-який напад на будівлю культурної спадщини, що перебуває під захистом ЮНЕСКО “Блакитний щит”, “є порушенням міжнародного права і також може вважатися військовим злочином”.


США, Ілліной, Чикаго

Поліція Нью-Йорка затримала підозрюваного у стрілянині в метро

Поліція Нью-Йорка затримала 62-річного Френка Джеймса, який напередодні, як вважається, влаштував стрілянину в метро у Брукліні, повідомляє The New York Times. Джеймса заарештували на Мангеттені за звинуваченням у вчиненні терористичного акту в громадському транспорті. У разі доведення вини йому загрожує довічне ув'язнення. Повідомляється, що підозрюваного затримали завдяки інформації, що надійшла з Макдональдса. За даними поліції, раніше у Джеймса було дев'ять арештів у Нью-Йорку, переважно за дрібні правопорушення, і три – у Нью-Джерсі. Мотиви злочину залишаються незрозумілими. Водночас зазначається, що в соцмережах підозрюваній поширював довгі виступи щодо насильства та свого особистого життя. Нагадаю, внаслідок стрілянини на станції метро в Сансет-Парку у вівторок вранці постраждали щонайменше 23 особи. Десять отримали вогнепальні поранення, решта пошкодження через тисняву та падіння. Джеймс, на якому був жилет будівельника, каска та протигаз, кинув дві димові гранати на підлогу поїзда метро й відкрив вогонь по пасажирах.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Наталка Могілевська створила потужну композицію разом з Юрієм Рибчинським

Українська співачка Наталія Могилевська представила нову композицію під назвою "Ми будем стояти!". Від початку війни виконавиця перебуває у Києві та займається волонтерством. І якщо в перші дні буквально кожного дня Могилевська відвідувала людей, які ховаються у метро та бомбосховищах, то останнім часом багато часу проводить у госпіталях, де лікуються наші захисники. Наталія розповіла, що під час одного з таких візитів вона зайшла до палати, де лежав молодий хлопець: "Він довго мене слухав, ми щось розповідали одне одному. А потім він простягнув мені старанно, з любов'ю зроблений згорток. Коли зняла папір з цього дарунку – обомліла: то був осколок, який витягли з його тіла. Він передав його мені… найцінніше, що було в нього. Тоді я вчергове зрозуміла: Ми будемо стояти. До перемоги України! Я вийшла з лікарні, в голові в мене була мелодія та приспів. Набрала Юрія Євгеновича Рибчинського і сказала, що у мене народилася пісня. Того ж дня ми її записали", - поділилася Наталія Могилевська.


Погода

У четвер, 14 квітня, у Чикаго вже з самого ранку розпогодиться, решту дня буде ясно та без опадів. На стовпчиках термометрів +10…+12°С.

В Україні буде суха, навіть місцями сонячна погода. Температура повітря протягом дня у більшості областей становитиме +12…+16 градусів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express



8 views0 comments

Comments


bottom of page