top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/25/2022

Updated: Mar 28, 2022


Політика

Лідери G7 застерегли Росію від використання зброї масового ураження

Лідери країн «Групи семи» виступили зі спільною заявою після зустрічі у Брюсселі, у якій застерегли Росію від використання хімічної, біологічної чи ядерної зброї на тлі її збройного вторгнення в Україну, передає Укрінформ. При цьому, лідери G7 засудили будь-які спроби РФ поширювати дезінформацію про нібито підготовку України до застосування зброї масового ураження та назвали цю кампанію РФ абсолютно необґрунтованою. Крім того, в спільній заяві висловлюється стурбованість у зв’язку зі спробами інших країн та міжнародних акторів поширити російську дезінформацію щодо цього питання. За результатами зустрічей у форматах NATO, ЄС, G7 у Брюсселі президент США Джо Байден висловив переконання, що країни «Групи двадцяти» (G20) мають розглянути рішення щодо виключення Росії з цієї організації. Він також висловив переконання, що в разі, якщо хтось із країн висловиться проти цього, необхідно забезпечити присутність України на зустрічах G20 для спостереження.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день тридцятий

25 березня — рівно тридцять діб українці протистоять російській військовій навалі. Армія РФ продовжує нищити мирні міста та села України, порушує правила ведення війни та нехтує Міжнародним гуманітарним правом. Серед особового складу ЗС Росії проводять пропагандистську роботу з приводу того, що війну в Україні необхідно завершити до 9 травня 2022 року. Про це йдеться в оперативному зверненні Генерального штабу Збройних сил України 24 березня. У відомстві зазначили, що попри значні втрати та деморалізований особовий склад військово-політичне керівництво РФ не відмовляється від продовження війни проти України. Переважна більшість медичних установ Росії в населених пунктах неподалік території України, зайняті пораненими російськими військовими. 24 березня авіація Росії зменшила активність у зоні бойових дій натомість РФ активізувала ведення розвідки за допомогою БПЛА. Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.


Економіка

США запровадили нові санкції проти Росії

США запровадили нові санкції проти членів російської Думи, представників еліт РФ, банкірів та оборонних установ. Президент США Джо Байден відзначив у дописі у Twitter, що санкції є "відповіддю на війну, яку за власним вибором Путін веде в Україні". Особи, які потрапили під санкції "отримують особисту вигоду від кремлівської політики і на них має поширюватись цей біль", - додав президент США. 328 депутатів російської Держдуми потрапили під нові санкції. Раніше цього місяця відповідні санкції було запроваджено ще проти 12-ти російських парламентарів. 17 членів правління "Совкомбанку" а також голова правління "Сбєрбанку" Герман Греф підпали під санкції, як і 48 військових підприємств, які "виробляють зброю, що використовується в ході російської військової агресії", повідомили в Держепі. Також США разом з "Групою Семи" та ЄС оголосили про нову ініціативу з протидії ухилянню від санкцій, повідомили в Білому домі.


Здоров’я

ВООЗ: Українські біженці, які прибули до Польщі, потерепають від проблем зі здоров'ям, психікою

Польща прийняла близько 60% з понад 3,5 мільйонів біженців з України. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що сотні тисяч українських біженців прибувають до Польщі в тяжкому стані та страждають від приголомшливої кількості розладів здоров’я та психіки. Доступ до медичних послуг в Україні надзвичайно обмежений, а переважна кількість біженців потребує негайної медичної допомоги. Представниця ВООЗ у Польщі Палома Кучі каже, що біженці прибувають виснаженими та у стані відчаю після довгої, важкої та небезпечної подорожі до польського кордону. Діти прибувають втомленими та тривожними, літні люди приїжджають з іншими проблемами здоров’я. Кучі додає, що людей з послабленим здоров'ям необхідно терміново евакуювати до закладів, де вони зможуть продовжити лікування, яке було перервано під час втечі від насильства. Серед них - діти та дорослі з онкологічними захворюваннями, ті, хто потребує діалізу та хворі з психічними розладами.


США, Ілліной, Чикаго

Сполучені Штати Америки приймуть до 100 тисяч українців

Сполучені Штати Америки приймуть до 100 тисяч українців та інших вимушено переміщених осіб, які тікають від війни в Україні. Про це у четвер повідомив Білий дім. США планують використати програми возз'єднання родин, прийому біженців, імміграційні та неімміграційні візи, та інші інструменти. Також додатково виділять мільярд доларів на гуманітарну допомогу біженцям з України у сусідніх із нею країнах і 320 мільйонів доларів на захист демократії та прав людини Україні та країнам-сусідам. Частиною цієї ініціативи стане підтримка зусиль щодо документації та збереження доказів потенційних воєнних злочинів скоєних в Україні. Пріоритетами допомоги США Україні та регіону також названо захист дітей та вразливих груп, посилення системи охорони здоров'я, захист глобальною продуктової безпеки. За результатами опитування YouGov оприлюдненого на початку місяця, у США, 54% опитаних підтримують прийом біженців з України Америкою.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

KAZKA заспівала на церемонії підняття прапору України у Нью-Йорку

Мер міста Нью-Йорк Ерік Адамс підняв прапор України на Мангеттені, щоб підтримати український народ у боротьбі проти російської агресії. Під час урочистої церемонії, вокалістка групи KAZKA Олександра Заріцька виконала гімн України. “Прапор України майорітиме поряд з прапором США у знак боротьби і віри у незалежність нашої країни і мирного народу”, –написала Олександра на офіційній сторінці гурту в Instagram. Також вона подякувала меру Нью-Йорка та усім, хто підтримує українців у США. Співачка прибула до Сполучених Штатів, щоб представити Україну в рамках конференції і музичного фестивалю SXSW в Остіні, штат Техас, та розповісти правду про війну в Україні. Під час фестивалю вона заспівала хіт гурту KAZKA “Плакала” з американськими музикантами, а також виконала пісню Боба Ділана "Masters of War" разом з гітаристом артиста, Чарлі Секстоном.


Погода

У п’ятницю, 25 березня, у Чикаго протягом дня буде хмарна та вітряна погода. Часом ітиме невеликий сніг з дощем. На стовпчиках термометрів +4…+8°С.

В Україні також ітиме сніг з дощем. Вночі температура повітря може опускатися до -3 …-5°С. Вдень від 8 до 13 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

コメント


bottom of page