top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/16/2022

Updated: Feb 16, 2022


Політика

Президент США Джо Байден виступив зі зверненням щодо ситуації навколо України

Президент США Джо Байден у вівторок, 15 лютого виступив зі зверненням стосовно ситуації щодо України. Він вкотре запевнив, що США готові до будь-якого розвитку подій. Водночас попередив Росію про серйозні наслідки у разі нового вторгнення. Президент підкреслив, що потрібно дати шанс дипломатичному врегулюванню кризи. При цьому, Вашингтон не жертвуватиме своїми основними принципами у переговорах з Москвою. Якщо Росія знову атакує Україну, світ їй цього не вибачить, – попередив Байден. Водночас політик поспішив запевнити, що США – не є ворогом Росії. Байден наголосив, що США не розмішуватимуть ракети на території України. Й додав, що ні США, ні Україна не є загрозою для Росії. Глава Білого дому зауважив, що російський міністр оборони анонсував часткове відведення військ від позицій біля кордонів України. США перевіряють, чи справді це так. Втім, за даними американських аналітиків, збройні сили РФ й досі зберігають позиції, загрозливі для України.


Економіка

Канада погодилась постачати Україні летальну зброю та надає кредит на півмільйона доларів

Канада надішле в Україну летальне обладнання та боєприпаси на суму 7,8 мільйонів доларів. Про це повідомив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Заява прозвучала в час посилення напруги на українсько-російському кордоні, через накопичення російських військ. Крім цієї допомоги, Канада надасть Україні кредит розміром півмільярда канадських доларів, це на додаток до 120 мільйонів доларів, які раніше обіцяв канадський уряд. "Мета цієї підтримки з боку Канади та інших партнерів - стримати подальшу російську агресію", - заявив Трюдо на прес-конференції. Водночас, уряд США запропонував Україні гарантії суверенних кредитів в розмірі до 1 мільярда доларів для підтримки програми економічних реформ і продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це йдеться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена. У вівторок в Європарламенті оголосили про позитивне голосування за надання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.


Технології

Кібератаку було здійснено майже на всі українські банки та портал Дія

DDoS-атаки у вівторок, 15 лютого, зазнали майже всі українські банки з різною результативністю, повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський у Facebook. У другій половині дня припинили працювати сервіси ПриватБанку та Ощадбанку, ближче до вечора в Держспецзв'язку заявили, що їхню роботу поновили. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров додав, що близько 20:00 потужна атака розпочалася на портал Дія. Вона мала пройти непомітно для користувачів. У Держспецзв'язку також підтвердили, відбулась потужна кібератакана низку інформаційних ресурсів. З перебоями працювали, сайти Міністерства оборони та ЗСУ. Українське радіо також заявило, що їхній сайт зазнав атаки. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки не виключать, що проблеми з доступом до сайтів Міноборони та ЗСУ можуть бути пов’язані з діями РФ.


Соціум

Президент України Володимир Зеленський оголосив 16 лютого Днем єднання

Президент України Володимир Зеленський указом оголосив 16 лютого Днем єднання. «День єднання має консолідувати українців перед лицем загрози та інформаційного тиску», – сказав прем’єр Денис Шмигаль. Раніше іноземні ЗМІ з посиланням на власні джерела в силових відомствах США повідомляли, що наступ на Україну може початися вже 16 лютого. В цей день в Україні підняли прапор на всіх адмінустановах. В багатьох містах України жителі вийшли на вулиці з державними прапорами, а також відзначили День єднання флешмобами, автопробігами та інсталяціями. Серед іншого указ президента передбачає підвищення з 1 березня грошового забезпечення військовослужбовців та створення єдиної інформаційної платформи стратегічної комунікації «UAразом» для забезпечення щоденного інформування населення про стан безпекової ситуації, прискорення процесу зі створення системи територіальної оборони, а також проведення у закордонних дипломатичних установах України зустрічі дипломатичних працівників та українських громад.


Здоров`я

До американських лікарень надходить препарат Evusheld, що запобігає зараженню на коронавірус

До американських лікарень у широкий доступ починають надходити ліки, що запобігають зараженню на коронавірус – Evusheld від британсько-шведської компанії AstraZeneca. У США цей препарат на основі комбінації з готових антитіл від COVID-19 затвердили до використання у надзвичайних умовах ще у грудні, натомість у ЄС препарат іще проходить процес затвердження. Американські лікарі повідомляють, що уже бачать перші результати використання препарату для пацієнтів із тяжкими хронічними хворобами. В AstraZeneca кажуть, що їхня розробка допоможе близько 2% населення планети, більш вразливим до тяжкого перебігу хвороби через різноманітні патології: генетичні хвороби, онкологічні захворювання чи віруси, як-то ВІЛ. У таких випадках організм не здатен виробити після щеплення такі ж антитіла, як у більшості людей, а також у їхньому організмі можуть виникати нові мутації вірусів. Evusheld, що складається із двох доз ефективністю у 77%, надає захист до півроку.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Ведучими церемонії «Оскар» стануть три акторки

Вести церемонію нагородження "Оскар - 2022" будуть стендап-комедіантки Емі Шумер відома за стрічкою «Дівчина без комплексів», Ванда Сайкс, яка знімалась у фільмі «Якщо свекруха — монстр» та акторка з фільму «Дуже страшне кіно» Реджина Голл. Імена офіційно оголосили в ефірі програми Good Morning America. Як пише видання Deadline, як саме будуть розподілені обов’язки між ведучими, наразі невідомо, проте поява «ветеранок» комедії Сайкс і Шумер засвідчує план Американської кіноакадемії додати гумору у церемонію. Якщо фінальні переговори пройдуть за планом, то кожна ведуча вестиме одну годину шоу. Це вперше за три роки, коли на врученні "Оскара" буде ведучий – востаннє церемонію вів Джиммі Кіммел у 2017 та 2018 роках. Продюсувати церемонію вручення премії буде Вілл Пекер, який, за інформацією ЗМІ, останні тижні проводить численні збори, щоб вивести ідеальний рецепт "найважливішої ночі у Голлівуді".


Погода

У середу, 16 лютого, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Ввечері очікується сильний дощ. Стовпчики термометрів показуватимуть до +10°С.

В Україні ще більше потеплішає, у деяких регіонах можливі опади у вигляді мокрого снігу. Температура вдень буде коливатися від 2 до 7 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page