top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/20/2022

Updated: Jan 20, 2022


Політика

Ентоні Блінкен у розмові із Володимиром Зеленським наголосив на важливості єдності в Україні

Державний секретар Ентоні Блінкен під час візиту до Києва зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. Держсекретар США і президент України обговорили “міжнародну безпекову та економічну допомогу Україні”, повідомляє Держдепартамент США. Ентоні Блінкен у розмові “знову наголосив, що у випадку, якщо Росія обере шлях подальшої агресії проти України, США разом зі своїми союзниками та партнерами запровадять нищівні санкції щодо російської економіки, посилять присутність НАТО на передовій держав Альянсу, а також збільшать оборонну допомогу Україні, значно більше того, що ми вже надаємо”. Серед іншого, глава зовнішньополітичного відомства США у розмові з Володимиром Зеленським “наголосив на необхідності української єдності перед лицем російської загрози”.


Соціум

Суд відпустив Петра Порошенка під особисте зобов’язання

Відпустити під особисте зобов’язання. Такий запобіжний захід Петрові Порошенку у справі про державну зраду і фінансування тероризму оголосив Печерський районний суд Києва у середу 19 січня. Як мовиться в ухвалі суду, в задоволенні клопотання прокуратури про арешт із заставою в мільярд гривень вирішено відмовити. Натомість відносно Порошенка застосують найбільш м’який з існуючих запобіжних заходів - особисте зобов’язання. П’ятий президент муситиме прибувати за вимогою до слідчого, не відлучатися без дозволу з Києва і області та здати свій закордонний паспорт. Такі обмеження діятимуть до 19 березня. Коментуючи судове рішення, Порошенко заявив, що вимога не відлучатися з України і здати закордонний паспорт є обмеженням його політичної діяльності.


Технології

Авіакомпанії скасовують рейси після запуску 5G у США

У середу провідні міжнародні авіакомпанії почали скасовувати польоти до США або замінювати літаки на американських рейсах через запуск інтернет-сервісу нового покоління 5G. Хоча напередодні провідні американські інтернет-провайдери Verizon та AT&T погодились відкласти введення у роботу вишок у радіусі 3 кілометрів біля аеропортів. Протягом кількох місяців авіаперевізники, виробник авіалайнерів Boeing та Федеральна адміністрація з авіації США висловлювали занепокоєння тим, що 5G може призвести до значних перебоїв у перельотах по країні. Інтернет-провайдери твердять, що технологія – цілком безпечна, й дорікають авіаперевізникам за бездіяльність протягом двох років з часу оголошення про плани запуску 5G. «Негайно втрутитись» у ситуацію сторони закликали Білий дім.


Здоров'я

Український сертифікат про Covid-вакцинацію діятиме 9 місяців

Кабінет міністрів України підтримав запровадження сертифікатів про вакцинацію третьою дозою вакцини і передбачив, що сертифікати діятимуть уже не рік, а 9 місяців. Також скорочується термін дії сертифіката про вакцинацію з 1 року до 9 місяців. Це стосується як міжнародного, так і внутрішнього Covid-сертифікатів. Нагадаємо, українцям дозволили отримувати "бустерне" щеплення проти коронавірусу, із 8 січня 2022 року воно доступне всім охочим, хто отримав другу дозу щонайменше півроку тому. МОЗ анонсувало, що сертифікат про третє щеплення буде доступний у застосунку "Дія" з кінця січня і буде дійсним 270 днів. Станом на 19 січня бустерну дозу в Україні отримали понад 130 тисяч людей.


США, Ілліной, Чикаго

В Каліфорнії від масових крадіжок потерпають роздрібні торгівців

«Розбити та захопити» - так назвали магазинні крадіжки у Каліфорнії. Грабіжники у масках вриваються до магазинів і змітають речі із полиць. КрАдуть дорогий одяг та торбинки, взуття та ювелірні вироби у маленьких крамничках, супермаркетах, торгових центрах та дорогих бутіках, передає Голос Америки. У передмісті Сан-Франциско, у листопаді приблизно 80 людей на 25 автіках увірвались до магазину Nordstrom і винесли товарів на щонайменше 100 тисяч доларів. Грабіжники перепродають вкрадені речі в інтернеті. Крадіжки з великою кількістю людей, кажуть у поліції, це сплановані злочини. Експерти пов'язують ситуацію із погіршенням економіки через пандемію і збільшенням безробіття. Тим часом влада міста робить усе, щоб не сіяти паніку серед бізнесменів і туристів. Виділяє кошти на додаткову охорону міста та розслідування пограбувань, збільшує кількість патрульних і встановлює камери спостереження.


Мистецтво, культура і шоу-біз

На Львівщині встановили рекорд наймасовішого виконання колядок на сопілках

16 січня на Львівщині у селі Стрілки 406 місцевих виконавців на сопілках разом виконали колядку "Нова радість стала", що стало рекордом України. Про це йдеться на сайті Релігійно-інформаційної служби України. Наймолодша виконавиця - учениця ІІ класу місцевої школи імені о. Михайла Вербицького, а найстаршому - 75 років. Як зазначив вчитель Стрілківської школи пан Ярослав, у ній у кожному класі на сопілках грають від 50 до 80% учнів. Школа музичного мистецтва тут діє понад 20 років. Рекорд присвятили пам'яті місцевого вчителя сопілкарства. Учасники рекорду вишикувалися у формі восьмикутної зірки та одноголосно виконали відому українську колядку на сопілках.


Погода

У четвер, 20 січня, у Чикаго на зміну похмурій ночі прийде ясний ранок та день, хмари на небі з'являться лише ввечері. Без опадів. На стовпчиках термометрів -7…-8°С.

В Україні буде прохолодно, сніжитиме. У Карпатах та на Закарпатті сніг та хуртовини. Вдень від 1 до 6 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

コメント


bottom of page