top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Перш ніж поїсти - прочитайте! Цікаві факти про їжу (ТОП-13)


Редакція URC Radio підібрала для Вас найцікавіші факти про їжу :

1. Поцілунки, швидше за все, виникли тоді, коли матері передавали немовлятам розжовану їжу з рота в рот.

2. Знаменита риба фугу від природи не отруйна. Яд вона отримує з раковин молюсків, яких вона вживає. Якщо годувати рибу їжею без отрути, то і риба буде не отруйною.

3. Найбільшою за величиною страва, яка готується вважається смажений верблюд. Ця страва подавалося при дворах правителів Марокко сотні років назад, і його продовжують готувати до сих пір на бедуїнських весіллях. Верблюд фарширується одним цілим бараном, 20 курми, 60 яйцями і багатьма іншими інгредієнтами.

4. Карамель винайшли араби, і вона служила як речовина для депіляції волосся у мешканок гарему.

5. Перший суп був зварений з м’яса бегемота шість тисяч років тому.

6. Звичка прикрашати гарніри зеленню петрушки сягає корінням часів стародавнього Риму, коли гілочка цієї рослини вважалася антидотом при отруєнні. Додавання петрушки до страви символізувало особливе розташування до гостя і оберіг від нечистої сили.

7. У грецьких містах Ефесі і Елевсині жриць храмів називали бджолами, тому що бджоли і то, як вони збирають мед, трактувалися в релігійному контексті. Вважалося, що бджоли виробляють мед чудесним чином, тому що не треба було дбати про збереження меду, так як він довгий час не псується.

8. Томат по своїй суті є фруктом, а не овочем. Це також перша рослина, яка змогли генетично модифікувати, і випустити на ринок в 1994 році. Незабаром після цього з’явилося ще понад півсотні генетично модифікованих продуктів.

9. Вважалося, що лимонний сік здатний розчиняти ненавмисно проковтнуті риб’ячі кістки, тому в середні віки риба подавалася з шматочком лимона.

10. Воїни Аттіли, ватажка гунів (450 рік нашої ери), зберігали м’ясо, поміщаючи його під сідло коня. Вичавлений з м’яса сік і піт коня перемішувалися, зайва волога випаровувалася, і в результаті виходило в’ялене в міру підсолене м’ясо.

11. Люди використовували часник для відлякування комарів ще задовго до того, як була опублікована книга Брама Стокера про графа Дракулу. Фольклористи вважають, це було через те, що вампіри мали гарний нюх, а часник своїм сильним запахом відлякував їх. Доведено, що часник ефективний не тільки для відлякування комарів, але і кліщів. 12. Хліб став символом насичення, і переломлення окрайця часто має символічний сенс. Слово компаньйон походить від латинських слів «com», що означає «разом» і «panis» – «хліб».

13. Запах є одним з важливих показників привабливості їжі. Внесок смаку, структури і зовнішності їжі менш значні. Людський нюх здатен розрізняти і оцінювати більше 20 000 різних запахів.

Кажуть, що людині життєво необхідно насичуватися в двох сенсах: задовольняти свою спрагу знань і не давати розігратися звичайному почуттю голоду. Що ж, з першим вам стаття допомогла, залишилося тільки замовити смачний обід або вечерю!

16 views0 comments

Comments


bottom of page