top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Кава і продуктивність: цікаві факти


1) Кава покращує здатність до розумової діяльності та концентрації уваги

Кофеїн блокує аденозинові рецептори, які відповідають за відчуття сонливості. Це пояснює, чому багато хто з нас почувається менш втомленим після споживання кави.

В невеликих дозах кофеїн також може покращувати здатність до розумової діяльності та концентрації уваги. Однак реакція на кофеїн дуже індивідуальна. На вас він може діяти зовсім інакше, ніж на ваших подруг чи родичів. Крім індивідуальних особливостей сприйняття, дія кофеїну також залежить від об’ємів споживання, ваги людини, віку та навіть якості сну. З часом може спостерігатися звикання до кави, і одна чашечка перестає приносити той ефект, який ви помічали раніше.

Деякі люди стверджують, що навіть після двох чашок кави не помічають ніякого ефекту. Причиною цього може бути занадто тривале її споживання у великих кількостях. Крім того, не слід забувати, що дія кофеїну досить нетривала, і через якийсь час втома може повернутися з подвійною силою.

2) Кава може вплинути на якість сну

У невеликих дозах кофеїн не впливає на сон. Однак при надмірному його споживанні, засинати вночі може стати важче. Це може призвести до замкнутого циклу нестачі сну, зменшення протидії стресу та зниження продуктивності на роботі. Більш довготривалим наслідком може стати синдром професійного вигорання та напади безпричинної тривоги. Надмірне вживання кави також може спричинити шлункові розлади, тремтіння кінцівок та навіть збої у серцебитті. Рішення звичайно ж за вами, але для здоров’я найкращим є помірне вживання кави.

3) Кава позитивно впливає на здатність приймати рішення

Наші вольові ресурси вичерпуються впродовж дня по мірі того, як виникає необхідність робити вибір та приймати рішення. Можливо, саме через це Стів Джобс мав звичку носити одне й те саме вбрання щодня. Йому не доводилось щоранку приймати рішення, що б одягти, і таким чином він економив сили для більш важливих справ.

Кофеїн має здатність сприяти приливу сил для прийняття рішень та відновлення самоконтролю. Чашечка кави перед важливою зустріччю допоможе відстояти свою думку, уникнути небажаних поступок під тиском перемовин та прийняття нових зобов’язань у несприятливий для них період.

4) Споживання кави може призвести до підняття тиску та рівня адреналіну в крові

Збудувати успішну кар’єру важко без готовності приймати нові виклики та долати труднощі. Однак навіть найбільш психологічно стійкі особистості часом стають жертвами стресу та втоми. Якщо це триває довший час, то може привести до професійного та емоційного вигорання. В таких випадках люди часто ще більше звертаються за підзарядкою до кави. Однак, це чи не найгірший час для активного споживання кофеїну, оскільки він може викликати підвищення кров’яного тиску та рівня адреналіну в крові. Як вже згадувалось, кофеїн блокує дію аденозину, отже накопичена втома може нахлинути на вас, коли ви чекаєте цього найменше. Як правильно вживати каву?

5) Кава допомагає швидше засвоювати інформацію

У наш час постійно навчатись доводиться не тільки студентам та школярам, але й тим, хто хоче бути успішним у бізнесі. Ми щодня опрацьовуємо велику кількість інформації в різній формі: статті та блоги, наукові журнали, книжки, подкасти та відеоролики. Ця інформація допомагає нам приймати рішення, продукувати нові ідеї та втілювати їх в роботі.

Ефективне навчання вимагає зосередженості та уважності, які так само як і здатність приймати рішення, впродовж дня згасають. Дослідження довели, що 200 мг кофеїну допомагають мозку швидше обробляти слова та фрази, аніж без кави.

Помірне вживання кави може принести користь, якщо ви не забуватимете контролювати якість свого сну та об’єми навантаження. В той же час пам’ятайте, що надмірне чи неправильне споживання кави може поглибити існуючі проблеми зі здоров’ям та викликати появу нових.

19 views0 comments

Bình luận


bottom of page