top of page
Writer's pictureURC Radio

Чи ви стаєте дорослою людиною у 18?


Коли Вам виповнилося 18, можливо ви думали, що вже стали дорослою людиною. Але нове дослідження проведене Кембріджським університетом ставить це під сумнів. Дослідники стверджують, що людина дорослішає поступово і стає зрілою десь ближче до 30 років. Але варто відмітити, що експерти визнають індивідуальні особливості кожної людини і такі зміни у кожного відбуваються по різному: одні дорослішають скоріше, а у інших цей перехід відбувається більш плавно.

На думку дослідників їхні висновки матимуть великий вплив на суспільство в цілому. Так, наприклад, судова система Великобританії визнає людину дорослою у віці 18 років. А насправді у багатьох молодих людей у цьому віці все ще відбуваються значні зміни в їхньому мозку. І вони можуть повпливати на поведінку, сприйняття та привести до психічних розладів. Саме кардинальними змінами в мозку, які відбуваються при переході від дитинства до дорослого життя пояснюється важка для розуміння поведінка підлітків.

Професор Пітер Джонс із Кембріджського університету заявив: “Намагання визначити точно те, коли людина переходить з дитинства в доросле життя виглядає все більш абсурдним. Цей перехід має дуже багато нюансів і відбувається протягом трьох десятиліть.” Він відмітив, що таке конкретне визначення було б дуже зручним для правової ситеми, систем освіти та охорони здоров’я. Не дивлячись на конкретні вікові визначення стосовно повноліття, досвідчені судді визнають суттєву різницю між 19-літнім підсудним і “загартованим злочинцем” якому 30. “Не дитинство, а потім доросле життя. Люди на шляху, в траєкторії”, – заявив професор. І у кожної окремої людини такі траєкторії різні. Всі ми є індивідуальностями. На жаль це практично ніяк не враховується, як в освітній системі, так і інших. Суспільству набагато простіше будувати системи не враховуючи індивідуальних особливостей кожного.


4 views0 comments

Comments


bottom of page