top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/29/2022


Політика

Володимир Зеленський закликав ООН докласти зусиль для припинення депортації українців у Росію

Ракетні обстріли Києва російськими військами були здійснені під час обговорення керівництвом України з Генеральним секретарем ООН шляхів припинення війни. Про це в Телеграмі написав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, незважаючи на це діалог був продовжений. Президент України Володимир Зеленський закликав ООН докласти зусиль до припинення депортації українських громадян - дорослих та дітей - до російської федерації. Про це він сказав на брифінгу за підсумками зустрічі. Президент додав, що також на зустрічі з Гутеррішем обговорювалося питання і гуманітарної допомоги Україні, зокрема, грошової допомоги громадянам, які через війну вимушені були покинути свої домівки. ООН планує надати до серпня 2022 року фінансову допомогу 2 мільйонам українців. Про це на пресконференції у Києві заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, це відбуватиметься в координації з українським урядом.


Палата представників США підтримала ленд-ліз для України

Палата представників США на засіданні 28 квітня підтримала законопроєкт про спрощений порядок надання Україні військової допомоги — так званий ленд-ліз. 7 квітня, законопроєкт про ленд-ліз підтримав сенат США. Таким чином, для набуття документом чинності після голосування в Палаті представників його має підписати президент Джо Байден протягом 60 днів. Програма ленд-лізу була створена під час Другої світової війни та ухвалена Конгресом США 11 березня 1941 року. Вона дозволяє США швидко поповнювати запаси союзників без процедурних перешкод. Ленд-ліз надає президенту США розширені повноваження для передання або надання в оренду Україні засобів оборони для "захисту цивільного населення від військового вторгнення Росії". Програма також передбачає, що передане в межах ленд-лізу майно, що залишилося після закінчення війни, буде оплачено повністю або частково на основі наданих США довгострокових кредитів.


Війна РФ проти України

Доведено існування влаштованих військами РФ фільтраційних таборів на півдні та сході України

Голова місії США при ОБСЄ Майкл Карпентер 28 квітня заявив Постійній раді ОБСЄ, що є «достовірні повідомлення» про те, що російські сили затримують людей у ​південних і східних регіонах України утримують у фільтраційних таборах і «жорстоко допитують їх щодо будь-яких ймовірних зв’язків із законним українським урядом або незалежними ЗМІ», передає Голос Америки. Цих людей б’ють або катують перед відправкою на окуповану частину Донеччини, «де вони, як повідомляється, зникають або їх убивають». За його словами, мерія Маріуполя повідомляє, що в місті діють чотири фільтраційні табори. І, зі слів одного із втікачів, вони «схожі на гетто», де людей ділять на групи, пов’язані з українською армією, територіальною обороною, журналістами, працівниками влади. Карпентер також сказав, що Росія, можливо, планує провести фіктивні «референдуми» у спробі «узаконити» своє вторгнення та встановити контроль над територіями на півдні та сході України, на які вона претендує.


Технології

Microsoft повідомив про кібернапади, що супроводжують агресію РФ проти України

З початку нового вторгнення шість діячів, пов'язаних з Росією, провели більше 237 кібероперацій проти України, включаючи руйнівні напади, що загрожують добробуту цивільних осіб і супроводжуються шпигунством та розвідувальними діями, йдеться у звіті щодо кібернападів на Україну, опублікованому компанією Microsoft. Використання Росією кібернападів пов'язане і інколи безпосередньо співпадає в часі з військовими операціями проти послуг та установ, що обслуговують цивільних. Microsoft вказав на те, що російські військові провели ракетний обстріл телевежі в Києві 1 березня в той самий час, як російські діячі розпочали кібернапад проти основної мовної компанії України. 13 березня, російські військові почали напади на атомні об'єкти в той же час, як росіяни викрили дані з установи, що опікується атомною безпекою. Найбільше занепокоєння компанії викликали майже 40 нападів на сотні систем в Україні. Більше 40% таких руйнівних атак були націлені на організації в секторах критичної інфраструктури.


Соціум

США пропонують нагороду в 10 мільйонів за інформацію про російських розвідників

Сполучені Штати запропонували винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів за інформацію про шістьох осіб, які, за їхніми словами, є офіцерами російської військової розвідки, і які проводили кібератаки, що стосуються найважливішої інфраструктури США, пише Reuters. Офіцери працюють у кібер-підрозділі Головного розвідувального управління Росії та були причетні до глобальної атаки у 2017 році, яка заразила комп'ютери кількох приватних американських організацій, зокрема систему лікарень. У 2020 році велике федеральне журі США звинуватило шість офіцерів підрозділу "Піщаний черв'як" у змові з метою комп'ютерного шахрайства та зловживань. Винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів буде видано за інформацію, яка дозволяє "ідентифікувати або визначити місцезнаходження будь-якої особи, яка, діючи за вказівкою або під контролем іноземного уряду, брала участь у зловмисних кібер-діях проти критично важливої ​​інфраструктури США".


США, Ілліной, Чикаго

Понад 4 тисячі американців готові стати спонсорами для українських біженців

У США впродовж 48 годин після запуску спрощеної процедури для в’їзду українців і відкриття веб-сайту для подання заявок на спонсорство українських біженців у Сполучених Штатах надійшло понад 4 тисячі заявок від потенційних спонсорів. Про це повідомив речник Служби громадянства та імміграції США (USCIS), передає CNN. З моменту запуску порталу USCIS отримала понад 4 тисячі запитів (форма I-134, Декларація про фінансову підтримку) від заявників, які погоджуються підтримати громадян України або їхніх найближчих родичів у рамках процесу “Єднаймося для України”, — сказав Бурк. Нагадуємо, що у США запустили веб-сайт, на якому американці можуть подавати заявки на спонсорство українців, які хочуть знайти тимчасовий прихисток у Сполучених Штатах.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Зеленський з'явився на обкладинці травневого випуску журналу Time

Президент Володимир Зеленський знову потрапив на обкладинку відомого журналу Time. У виданні розміщена стаття "Всередині світу Зеленського" журналіста Саймона Шустера, який провів 2 тижні в квітні цього року в Офісі президента на Банковій, спілкувався з Володимиром Зеленським та його оточенням. "Моє прохання стосувалося не просто можливості поставити запитання президенту. Я хотів побачити війну так, як переживають її він і його команда. Протягом двох тижнів у квітні мені дозволили це зробити у резиденції на Банковій, стежити за їхнім розпорядком і крутитися в кабінетах, де вони зараз живуть і працюють… Його місія – зробити так, щоб вільний світ переживав цю війну так, як це переживає Україна: як питання власного виживання. Здається, йому це вдається...", - написав журналіст.


Погода

У п’ятницю, 29 квітня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Проте без опадів. Вдень +17…+18°С.

В Україну повертаються дощі. Вдень у більшості областей очікується від +12° до +15°, лише у деяких східних та південних областях буде тепліше.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page