top of page
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

12 квітня людина вперше піднялася у космос



12 квітня 1961 року майор Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо Землі. Зробив всього один виток навколо земної кулі тривалістю 108 хвилин, Гагарін розпочав еру пілотованих космічних польотів.



А почалося все з того, що у 1947 році СРСР із зібраних у Німеччині перших у світі балістичних ракет дальньої дії «Фау-2» почав збирати власну ракету. Під керівництвом українця Сергія Корольова вже через рік з'явилася її радянська модифікація «Р-1». На базі цього прототиту за пропозицією Корольова у 1954 було започатковано програму виведення на навколоземну орбіту штучних супутників Землі.


У травні 1959 було розпочато розробку пілотованого комплексу «Восток», а у червні Сергієм Корольовим були сформульовані основні вимоги для потенційних космонавтів. Це мав бути чоловік віком 25-30 років, зростом до 1 м 75 см і вагою менше 72 кг. Вже у вересні розпочався відбір перших претендентів з числа військових пілотів.


Після здачі іспитів, що включали письмовий тест і випробування на тренажерах, спеціальна комісія склала рейтинговий список кандидатів у космонавти. Він виглядав так: Юрій Гагарін, Герман Титов, Григорій Нелюбов, Андріан Ніколаєв, Валерій Биковський і Павло Попович.


Вранці 11 квітня ракета-носій «Восток К» з прикріпленою до неї капсулою «Восток 3КА» прибула на місце старту на космодромі Тюратам. Юрій Гагарін та його дублер Герман Титов отримали план-завдання польоту, після чого пройшли медичне обстеження і о 6-й вечора відправилися на відпочинок.



Наступного дня о 5-30 їх обох розбудили і після сніданку привезли на стартовий майданчик. Одягнувши скафандр, Гагарін увійшов до космічного корабля, а Титов залишився чекати на випадок ЧС. Наступні дві годиниГагарін провів за розмовами з центром керування польотом і о 9-07 12 квітня 1961 року за командою Сергія Корольова розпочав політ.

Перший політ людини в космос відбувався в автоматичному режимі і тривав 1 годину 48 хвилин, за які було здійснено всього один обліт навколо Землі на висоті від 175 до 302 км.

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».


В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97. Його святкування проводиться щорічно 12 квітня. 



04.12.2020


З посиланням на джерело ukrrain.com

3 views0 comments
bottom of page