top of page
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

8 сучасних зарубіжних письменниць, роботи яких захоплять вас з першої ж сторінки


Зірки сучасної літератури пишуть книги, за права на екранізацію яких борються найбільші кіностудії. Ці жінки не соромляться підіймати найгостріші теми і сміливо експериментують з жанрами.


Команда URC Radio вирішили розповісти Вам про письменниць, які голосно заявили про себе за останні кілька років.

 

Селеста Інг

Преса називає Селесту Інг однією з найперспективніших дебютантів останніх років. На її рахунку поки дві книги, обидві мають великий успіх і заслужили симпатію критиків. Шість років тому письменниця випустила дебютний роман "Несказане", що розповідає про китайсько-американську сім'ї, в якій трапляється трагедія: дочка-підліток здійснила самогубство. У книзі Інг досліджує всі тонкощі відносин батьків і дітей, причому робить це захопливо і без зайвої емоційності. Більше десятка американських видань назвали роман кращою книгою 2014 року, він був переведений більш ніж 30-ма мовами, у тому числі українською.


Три роки по тому вийшла книга "Усюди жевріють пожежі", а 18 березня 2020 відбулася прем'єра мінісеріалу за мотивами цього роману. За екранізацію взялася продюсерська компанія Різ Уізерспун Hello Sunshine. Сама зірка грає у фільмі одну з головних ролей. За словами Селести, ще до публікації роману вона припустила, що героїню книги могла б ідеально зіграти саме Уізерспун.

Про саму Інг відомо, що вона родом з Пенсильванії, вчилася в Гарварді. Розповіді письменниці публікувалися такими авторитетними виданнями, як New York Times і The Guardian. Селеста каже, що не може назвати свої романи автобіографічними, проте нерідко описує в них дрібні деталі власного дитинства і юності.


 

Саллі Руні

The Guardian назвав 29-річну ірландку Саллі Руні  - "Селінджер для інфлюенсерів", а Wonderzine - "улюбленою письменницею мілленіалів". Перший роман Саллі під назвою "Бесіди з друзями" був випущений три роки тому. Руні зізнається, що на його написання у неї пішло всього три місяці. Книга розповідає про бісексуальну студентку, яка зустрічається з одруженим чоловіком. Ті самі бесіди з друзями - діалоги, листування в месенджерах - займають центральне місце у романі. Саллі зізнається, що найбільше її захоплює саме написання діалогів, воно нагадує їй гру в теніс.


Другу книгу Руні представила через рік після першої. Ще до офіційного старту продажів роман "Нормальні люди" потрапив до лонг-листу Букерівської премії. На цей раз авторка розповідає історію кохання молодого чоловіка і дівчини з різних соціальних верств: вона - з багатої сім'ї, він - син покоївки її матері. До слова, за цією книгою, як і за "Бесіди з друзями", знімається мінісеріал.



 

Донна Тартт

Зірковий час Донни Тартт припав на 2014 рік завдяки роману "Щиголь", який став світовим бестселером. Книга зробила американку лауреатом Пулітцерівської премії, принесла їй славу і авторитет - її тоді навіть включили в список 100 найвпливовіших людей світу за версією Time. Варто сказати, що гучний "Щиголь", за яким минулого року вийшов однойменний фільм, - це третій за рахунком роман Тартт.


Письменниця випускає по одній книзі в десятиліття, працюючи над своїми творами роками. За її словами, перші кілька років роботи над кожною книжкою вона відчуває справжні муки творчості, чернетки пише від руки і лише потім переносить текст в ноутбук.



Донна народилася в невеликому містечку в штаті Міссісіпі, свій перший вірш написала в п'ятирічному віці. Ну а коли їй було 13, її розповідь вперше опублікували в місцевій газеті. У 1992 році Тартт дебютувала з психологічним трилером "Таємна історія", через десять років представила другий роман - "Маленький друг".


 

Ліана Моріарті

Найвідоміший твір австралійки Ліани Моріарті - книга "Велика маленька брехня", за якою знятий знаменитий міні-серіал за участю багатьох голлівудських зірок. Для Моріарті ця книга шоста за рахунком, всього ж у неї вийшло вісім романів і ще три дитячі книги в жанрі фентезі.

Писати Ліана почала, коли їй було вже під 40, але з того часу регулярно випускає новинки - приблизно по одній книзі на два роки.

Моріарті починала з написання рекламних текстів, працюючи у великій видавничій компанії, а для душі писала короткі розповіді. Але про письменницьку кар'єру не замислювалася, поки не надихнулася успіхом своєї сестри Жаклін Моріарті, що опублікувала власний роман.


Перша ж книга Ліани "Три бажання" стала національним бестселером. Правда, сама письменниця каже, що в США завдяки "Великій маленькій брехні" вона набагато популярніше, ніж у себе на батьківщині.


Кейт Квінн

38-річна Кейт Квінн, яка народилася на півдні Каліфорнії, пише історичні романи. Спочатку письменницю захоплювала епоха італійського Ренесансу, але в останні роки вона перемкнула свою увагу на події XX століття.



Одна з її найгучніших книг - випущена три роки тому "Мережа Аліси". Сюжет заснований на реальній історії мережі "королеви шпигунів" Аліси - ця розвідувальна організація діяла на території Франції під час Першої світової війни. Головні героїні роману - дві дівчини: одна виявляється в самому центрі шпигунських пристрастей, ставши агентом, друга розшукує свою зниклу двоюрідну сестру. Критики відзначають, що в книгах Квінн вдало поєднуються реальні історичні події, захоплива драма і детектив.



 

Рут Уєйр

43-річна англійка Рут Уєйр пише психологічні детективні трилери - такі захопливі, що її вже називають сучасною Агатою Крісті. Попрацювавши офіціанткою і продавчинею в книжковому магазині, британка вирішила спробувати себе на літературному терені, видавши кілька романів для підлітків під псевдонімом Рут Уорбертон. Але потім Рут перемикнулася на детективні історії: починаючи з 2015 року вона випустила п'ять романів, на три з яких викупили права різні кіностудії.


У кожній книзі письменниці у героїв виявляються брудні таємниці з минулого, які дають про себе знати у сьогоденні. Так, в книзі "Гра в брехню" в центрі сюжету - чотири подруги. Їх об'єднує таємниця, пов'язана з подіями в закритій школі для дівчаток, де вони навчалися. А героїня роману "Смерть місіс Вествей" постає сам на сам зі "скелетами в шафі" своєї бабусі, яка залишила їй у спадок будинок.



 

Кетрін Стедман

Кетрін Стедман до недавнього часу була відома як актриса. Британка знімалася в популярному серіалі "Абатство Даунтон" та інших телепроектах, а також грала в театрі. Два роки тому Кетрін показала, що відмінно пише: вона випустила роман "Небезпечна знахідка", який сподобався критикам і цінителям детективних трилерів.



Молода пара під час свого медового місяця на Бора-Бора виявляється в центрі дивних і страшних подій. Небезпечна пригода починається з випадковості: за човен молодят під водою зачіпається сумка, де заховані гроші, коштовності, пістолет і телефон, - в ньому, як з'ясовується, міститься дуже важлива для когось інформація. І через ці секретні дані у героїв можуть початися дуже великі неприємності.


 

З посиланням на джерелом ukrrain.com


48 views0 comments
bottom of page